Tølt


At tölt er en firetaktet gangart uden svævemoment og med lige stort tidsinterval mellem hvert fodnedslag kan vi alle være enige om. At tölt ofte rides, så hesten går i en kunstigt frembragt høj form med underhals, med en sænket, spændt ryg og et unaturligt forbensløft, ofte i et opskruet tempo, kan mange også godt få øje på.


Jeg arbejder for tölt i en smuk og utvungen holdning, en smidig, afspændt ryg og en jævn rytme. En gangart, der, med tiden, udvikler sig til at blive udtryksfuld, spændstig og taktfast uden spændinger.       Ved konsekvent arbejde er det muligt med mange heste, men töltanlægget og talentet varierer fra hest til hest, og i sidste ende er det jo rytterens evner, ihærdighed og ambitioner, der bestemmer hvor langt hun/han når.


I forhold til taktproblemer er min holdning, at hvis hesten, som ellers er sund og rask, systematisk løsgøres og trænes til at udvikle en stærk og smidig overlinje samt en bedre balance, så kommer de rene gangarter. At lægge vægt på hestens ben i form af tungere sko og klokker ændrer måske nok takten, men de fjerner ikke de spændinger, der er årsag til den urene takt.